Desto mer kyla till datorn desto bättre prestanda

Desto mer kyla till datorn desto bättre prestanda

Att en speldator har fläktar det vet dem flesta människorna som någon gång använt en dator. Men har man någon gång varit med om att ens dators fläktar börjat rusa så vet man känslan av panik när det låter som den ska gå sönder. Det kan faktiskt hända att processor och andra komponenter blir överhettade när fläktarna börjar bli slitna eller fulla med damm. Där av är det extra viktigt att satsa på ett gediget kylsystem till din gamingdator

Dem första tecknen på att fläktarna kyler dåligt är som gamer att spelen man kör börjar lagga, grafiken blir allt mer sämre och spelet laddar i en lägre hastighet än annars.

Börja alltid då med att städa ur din dator med hjälp av en burk med tryckluft. Skruva bort sidorna på datorn och blås bort allt damm som finns på samtliga komponenter och fläktar. Har datorn gått varm länge så byt ut kylpastan på processorn, men va försiktig så inga stift på processorn böjs för då kommer den att gå sönder och en ny processor kommer behöva införskaffas.

Fungerar det inte att städa ur datorn så kan det vara dags för att investera i nya fläktar då dem kan vara slitna och fått en försämrad prestanda.

Har man precis byggt en stationär dator själv så kontrollera att alla fläktar snurrar som dem ska. Vanligtvis är det inte fabrikationsfel på ny utrustning utan snarare att man inte tryckt i kablarna ordentligt eller valt ett moderkort som inte klarar av att hantera fläktarnas strömförsörjning.

Ska man spela nya spel med hög grafik räcker det ofta inte med att köpa standard fläktar utan man behöver ett dyrare kylsystem. Desto mer prestanda ett program eller spel behöver desto varmare kommer komponenterna i datorn bli. Tänk på att en bärbar dator är smidigt att ha, men kapaciteten är oftast inte lika bra som en stationär eller workstation.