Olika fackförbund för olika yrkesgrupper

Olika fackförbund för olika yrkesgrupper

 

Att vara medlem i ett fackförbund har bara fördelar. Facken existerar för att vi som arbetare ska få bättre villkor, tjäna bättre pengar och få en bättre arbetsmiljö. De hjälper till med allt som rör jobbet egentligen. De kan erbjuda rådgivning, de kan agera som juridiskt stöd vid tvister och de kan hjälpa till att skapa en bättre arbetsmiljö genom utbildningar och seminarier.

 

Det finns olika fackförbund för olika yrkesgrupper. När man ska välja fackförbund kan det därför vara bra att ha koll på vilket förbund som agerar i ens eget yrke. Exempelvis är facket st ett förbund som verkar inom statlig verksamhet. Det innebär att alla som är statligt anställda kan gå med i ST fackförbund och få hjälp med sin anställning, sitt yrke och rådgivning inom sin genre av arbete. Är du till exempel en takläggare i stockholm är nog inte ST facket du ska välja till exempel.

 

Varför finns det fack för separata yrkesgrupper?

 

Anledningen till att facket oftast väljs efter arbete är på grund av att varje yrke har olika villkor och rättigheter. Att arbeta som polis innebär helt andra arbetstider och helt andra villkor än vad det gör att arbete i kassan på en livsmedelsaffär. Därför finns det specifika fackförbund som är verksamma inom varje yrkesgrupp – för att facket ska vara väl pålästa och kunna hjälpa till inom det område de är verksamma inom. Däremot kan en statligt ägd städfirma ofta vara knuten mot ett fack som st.

 

Det finns även fackförbund som är oberoende av yrkesgrupp, men då kan man inte förvänta sig rådgivning kring just din egen yrkesgrupp. De oberoende fackförbunden har en mer översiktlig koll på olika yrken, och har kanske till och med konsulter för olika yrkesgrupper, men de är inte specialiserade inom ett område. När man väljer fackförbund är det därför viktigt att överväga om man behöver ett förbund som är proffs på just det yrket man själv har, eller om man vill gå med i ett fackförbund på grund av politiska anledningar.